Twentse Storm

6 Inspirerende design trends voor 2018

Datum:

6 maart 2018

Geschreven door:

Nicky Moors

Weer een jaar verstreken en 2017 heeft veel designinnovaties opgeleverd.
So. What’s next?

1. 3D is nog steeds booming

In de afgelopen twee jaar hebben we een toenemend aantal 3D-ontwerpprojecten gezien. Zeer waarschijnlijk worden de 3D-stillevens nog populairder in 2018. Dit geldt met name voor zakelijke samenwerkingsverbanden in combinatie met logo’s en producten.

3d stillevens Auteur: MVSM

Ook 3D typografie gaat steeds populairder worden dit jaar. De kunst is om het indrukwekkend eruit te laten zien en creatieve grenzen te verleggen. 3D is belangrijk geworden voor bedrijven (zoals Nike), omdat ze een effectief middel zijn om zowel contact met als indruk op hun publiek te maken. We zullen zeker ook meer 3D-type-animatie zien.

3d typografie Auteur: ILOVEDUST

2. Digitale (handgemaakte) kunst

Nieuwe tools (zoals tablets, stylos etc) en nieuwe applicaties maken het een stuk makkelijker om handgetekende technieken door te voeren in het digitale. De dagen van Photoshop zijn een beetje aan het verdwijnen. De nieuwe trend is ‘digital paintbrush’ en is veel makkelijker om dimensie en andere moderne, esthetische looks te creëren. Deze nieuwe vaardigheden ga ik ook zoveel mogelijk toepassen in mijn werk.

digitale handgemaakte kunst Auteur: David Milan en Ari Weinkle

3. Levendige en felle kleuren / gradients

Gradients (kleurverlopen) zijn weer terug van weggeweest en deze trend zal zich verder doorzetten. We ontdekken meer gradients met levendige kleuren in combinatie met verschillende texturen. Gradients 2.0 gaat ook heel goed samen met duotone effecten.
Een duotone is een kleurseparatie van 2 kleuren. Normaal heb je een CMYK (4 kleuren) separatie.
Hiermee kan je hele gewaagde/opvallende identiteiten ontwikkelen.

levendige kleuren Auteur: Magdiel Lopez

4. Kunstzinnige fotografie

Moderne fotoshoots en merk-bedrijven worden wat extremer en meer edgy in het gebruik van illustratieve en kunstzinnige designs. Dat kan van handgemaakte papierstukken zijn tot 3D visualisaties. Op deze manier komen de beelden meer tot z’n recht en blijft het beter in het geheugen hangen.

kunstzinnige fotografie Auteur: Snask

5. Moderne retro illustraties

Moderne illustraties in retro-stijl zullen een grote trend worden dit jaar. Bovendien zullen we een toename in zorgvuldig vormgegeven animaties zien (dat wil zeggen diepte toevoegen aan platte illustraties of subtiele bewegingen). De bedoeling is dan om zowel te verrassen als een effectievere vertelkunst mogelijk te maken.

moderne retro illustraties Auteur: Re Agency

6. Color Gel fotografie (gebruik van gekleurde belichting)

Ja, hier word ik enorm blij van… Onder de fotografen wordt dit een grote trend dit jaar. Het gebruik van gekleurde filters. Deze techniek biedt ontzettend veel mogelijkheden, om zo interessante situaties te creëren. Wanneer je twee of meer verschillende kleurnuances gebruikt, worden mooie overlopen en contrasten in kleur gemaakt die niet in Photoshop kunnen worden gerepliceerd.

colorgel fotografie Auteur: Local Preacher en Tim Tadder

En wat betekent dat voor ons?

Voor alle ontwerpers onder ons is het weer smullen om weer met nieuwe stijlen aan de slag te gaan. De een is uiteraard beter toepasbaar dan de ander, maar dat neemt niet weg om de uitdaging aan te gaan. “Vaak bu’j te bang”!