Twentse Storm

Kijk om je heen, inspiratie vind je overal!

Datum:

27 september 2017

Geschreven door:

Nicky Moors

We gaan tegenwoordig allemaal mee met de tijd. We volgen allerlei trends en doen hier ook zeker aan mee. Alleen zijn dit niet mijn enige inspiratiebronnen. Ik haal het ook uit muziek en kunst. Bijvoorbeeld de bekende Italiaanse schilder Michelangelo Caravaggio. Hij is de geschiedenis ingegaan als kunstschilder van het clair-obscur, met zijn dramatische licht-donker contrasten, die zijn figuren in theatrale lichtbundels laat opdoemen tegen een duistere achtergrond. Caravaggio had in heel Europa een enorme invloed op de kunstenaarsgeneratie na hem. Een echte trendsetter waar ik veel bewondering voor heb!

En dan nu de meest interessante trends die ik hieronder voor je op een rijtje heb gezet. Sommige trends komen en gaan, maar het is aan jou om te beslissen wat je er mee doet. Tenslotte heeft iedereen een andere smaak.

1. Semi flat design

De afgelopen jaren heeft het ‘flat design’ de webdesign markt geregeerd, maar nu wordt het meer dimensionaal. Het begint met het toevoegen van lichte schaduwen, waardoor een zogenoemd ‘semi flat design’ ontstaat. De evolutie van flat design uit een minimalistische stijl past bij de nieuwe ontwikkelde technologieën. Flat design is nog steeds in, maar heeft een aantal verbeteringen ondergaan. De zachte schaduw voegt diepte en complexiteit toe zonder het platte gevoel te vernielen. Deze platte trend zal blijven evolueren. 

Deze trend is een van mijn favorieten. Ik probeer dit ook zo veel mogelijk door te voeren in mijn designs!

2. Cinemagraphs

Heb jij deze trend al op onze website gespot? Cinemagraphs zijn nog steeds ‘stilstaande beelden’, maar met kleine elementen die bewegen. Deze techniek maakt een eenvoudige foto realistischer door het tot leven te wekken. Echt super leuk!

Cinegraphs

Bekijk ook de foto’s van mijn collega’s als voorbeeld.

3. Meer 3d

Niet alleen 2017, maar ook de toekomst, roept om méér 3D. De VR/AR-revolutie ontwikkelt zich op dit moment razendsnel. Reken er maar op dat we op diverse ontwerp-vlakken veel 3D-elementen zullen gaan zien.

I’m lovin’ it! Ik vind het alleen lastig om dit toe te passen omdat het niet bij iedere klant past.

4. Animaties

In webdesign zie je animaties steeds meer terug komen. Het kunnen gifs, SVG, WebGL, CSS of video’s zijn. Het toepassen van animaties is zeker een van de grootste trends op het gebied van webdesign van het afgelopen jaar. Twijfel niet om animaties te gebruiken!

5. Geometrische vormen, patronen, lijnen en cirkels

Deze trend begon al in 2016 en zal voorlopig nog wel even doorgaan. Door gewoon moderne vormen, vlak of met een lichte schaduw, in je ontwerp toe te voegen, creëer je al snel je eigen identiteit. Ik vind het zelf super tof om met minimalistische/geometrische vormen een beeldmerk te bedenken. De gedachte moet duidelijk zijn, maar het mooie is dat mensen ook hun eigen interpretatie er op los kunnen laten. Ik noem het een stukje kunst… Want ‘simpel’ is zo makkelijk nog niet.

6. Go bold, be brave

Ontwerpers gebruiken steeds meer grote lettertypes om de boodschap van een ontwerp over te brengen. Ik snap het wel. De aandacht die we tegenwoordig voor iets hebben is maar erg kort. De kracht van deze trend is dat het met andere trends gecombineerd moet worden. Bijvoorbeeld met felle kleuren en combinaties van beelden, om zo een uniek concept te maken.

7. Kleurovergang

Het gebruik van kleurovergangen is nu een van de grootste trends. Van logo’s naar buttons of foto-overlays. In 2016 begonnen en groeit razend snel. Grote namen zoals Instagram, veranderden hun logo en beelden van een platte kleur naar veelkleurige overgangen.
Kleuren worden vooral gebruikt om een stukje persoonlijkheid over te brengen. Met kleuren kan je indirect veel zeggen. Daarnaast is kleur emotie. Onze zintuigen worden onbewust geprikkeld door kleuren. Elke kleur roept een eigen emotie op. Tijdens het ontwerpen van designs kan je hier goed op inspelen. Deze trend is echt overal en zelf pas ik deze ook stiekem best wel vaak toe.

8. White space en grid

In voorbije jaren was webdesign gebonden aan georganiseerde kolommen en rasters, een basis voor balans, ritme en orde. Maar in 2016 zagen we een aanzienlijke verschuiving naar onregelmatige lagen en ultramodern design met veel witruimtes. Veel designers zijn aan het experimenteren met een lay-out die tegen de regels van een grid in gaat. Door af te wijken van de vaste structuren, kunnen ontwerpers bij het maken van designs creatiever te werk gaan. Deze trend biedt veel nieuwe mogelijkheden waardoor designers een statement kunnen maken met hun design. 

Misschien mag ik het niet zeggen, maar vaak heeft de klant snel de neiging om witruimtes op te vullen, want hoe meer informatie hoe beter, toch? En daar ben ik het niet altijd mee eens. Als je een goede onderbouwing hebt waarom je iets hebt gedaan kom je gauw tot een mooi compromis. Ook dat hoort bij ons vak, creatief oplossingen bedenken.

9. Kleine design details

De nadruk op kleine details is erg belangrijk. Van kleine details zoals navigatiepuntjes naar hoeklogo’s. Dit zorgt er voor dat je ontwerp een bepaalde verfijning krijgt. Iets wat ik erg waardeer. Een mooi balans tussen groot en klein.

Wat ik in het voorwoordje al zei; uiteindelijk kun je over alles wel wat zeggen. Vind je het wel of niet mooi? En zullen deze trends nog lang stand houden? Ik ben zeer benieuwd, maar wat mij betreft mogen deze trends zeker blijven en zich verder ontwikkelen.